De impact van AI op sollicitatiebrieven en het wervingsproces

Publicatiedatum 14 november 2023
Wijzigingsdatum 18 juni 2024

Het is hoog tijd dat we een scherp en eerlijk gesprek voeren over de waarde van sollicitatiebrieven en cv's in de wereld van AI-ondersteunde arbeidsbemiddeling. Het is een onderwerp dat me interesseert en waarover ik nog geen definitieve mening heb gevormd. Zoals wel vaker met technologische vooruitgang zijn er voor- en nadelen en is het lastig deze nu allemaal al te zien en te voorspellen.

 Laten we niet om de hete brij heen draaien: traditionele sollicitatiebrieven zijn in ieder geval een achterhaald relikwie en hun waarde is aanzienlijk gedaald in het licht van A.I, zoals ChatGtp. Het enige wat je zou kunnen afleiden aan de (te?) gelikte brief is dat men in ieder geval meegaat met de tijd.

De sollicitatiebrief - een kunstvorm

“Vroeger” kostte het flink wat inspanning  om een fatsoenlijke sollicitatiebrief te schrijven. Het was een kunstvorm, waarbij de keuze van woorden en formuleringen een cruciale rol speelde. Soms ook weer oneerlijk en lastig voor de talenten onder ons die veel kunnen behalve goed schrijven. Maar nu? Dankzij AI is het kinderspel geworden om een gelikte brief te fabriceren. Een druk op de knop en voilà, een perfect ogende sollicitatiebrief. Dit betekent echter niet dat de kandidaat ook daadwerkelijk geschikt is voor de functie.

De waarde van een goede brief

Waar ligt dan het verlies aan waarde? Het probleem is dat een sollicitatiebrief niets meer zegt over een kandidaat. Het zijn holle frasen en clichés die geen dieper inzicht geven in de persoon achter het cv. Dit kan op zijn beurt een negatieve invloed op de beheersing van de Nederlandse taal gaan hebben. Het zou me niks verbazen als we een afname van schrijfvaardigheid gaan zien, omdat kandidaten weten dat AI het voor hen kan doen. Het gevolg is een generatie die worstelt met de basisvaardigheden van communicatie. Maar is dat zo? Want hoezeer heb je die vaardigheden nog nodig met AI tot je beschikking?

Focus verschuiven?

Is dan een sollicitatiebrief nog wel zinvol? Ik denk in de meeste gevallen niet. De focus moet wat mij betreft verschuiven naar assessments en gesprekken in persoon om echt een goed beeld te krijgen van een kandidaat. Maar zelfs op die gebieden kun je AI nog laten ondersteunen. Ik kan AI de juiste vragen laten kiezen en formuleren op basis van een bestaand profiel en er zijn vast nog meer mogelijkheden om zo slim en efficiënt mogelijk te recruiten. Maar ehh… dan laten we AI vragen stellen aan een door AI opgesteld functieprofiel aan de hand van een door AI opgestelde motivatiebrief. Waar komt de echte kandidaat dan om de hoek? En mijn persoonlijke inzicht op basis van mijn eigen ervaring en gevoel? Ik raak de draad een beetje kwijt.

Mijn conclusie, AI heeft de potentie om het wervingsproces te veranderen en zelfs te verbeteren. Maar we moeten voorzichtig zijn en ervoor zorgen dat we de menselijke factor niet volledig elimineren. Laten we efficiëntie combineren met empathie.

Wil jij hier nou eens over in gesprek of heb je hier zo je eigen gedachten over? Neem gerust contact met ons op, we zijn altijd in voor een goed gesprek!

Staat jouw baan er niet tusssen?

Wij helpen jou graag verder. Laat jouw gegevens achter en we nemen direct contact met jou op.

Meer informatie?

Neem dan contact op met onze arbeidsspecialisten.